
Bulgarien, officiellt Republiken Bulgarien, är ett land i sydöstra Europa. Det ockuperar hela östra delen av Balkan och gränsar till Rumänien i norr, Serbien och Nordmakedonien i väster, Grekland och Turkiet i söder och Svarta havet i öster.
Bulgarien täcker ett territorium på 110 994 kvadratkilometer och är det sextonde största landet i Europa. Sofia är landets huvudstad och största stad; andra större städer är Plovdiv, Varna och Burgas.
Ett av de tidigaste samhällena i dagens Bulgarien var den neolitiska Karanovo-kulturen, som går tillbaka till 6 500 f.Kr. Under det 6:e till 300-talet f.Kr. var regionen en slagplats för forntida thrakier, perser, kelter och forntida makedonier; stabilitet kom när det romerska imperiet erövrade regionen år 45 e.Kr.
Efter att den romerska staten splittrats, återupptogs staminvasioner i regionen. Runt 600-talet bosattes dessa territorier av de tidiga slaverna. Bulgarerna ledda av Asparuh av Bulgarien attackerade från länderna i (Gamla Stora) Bulgarien och invaderade permanent Balkan i slutet av 700-talet. De etablerade (Danubiska) Bulgarien, segerrikt erkänd genom fördrag år 681 e.Kr. av det östra romerska riket. Det dominerade större delen av Balkan och påverkade avsevärt slaviska kulturer genom att utveckla den kyrilliska skriften.
Det första bulgariska riket varade fram till början av 1000-talet, då den bysantinske kejsaren Basil II erövrade och demonterade det. En framgångsrik bulgarisk revolt 1185 etablerade ett andra bulgariskt rike, som nådde sin topp under Ivan Asen II (1218–1241). Efter många utmattande krig och feodala stridigheter upplöstes imperiet 1396 och föll under ottomanskt styre i nästan fem århundraden.
Det rysk-turkiska kriget 1877–78 resulterade i bildandet av den tredje och nuvarande bulgariska staten. Många etniska bulgarer lämnades utanför den nya nationens gränser, vilket väckte irredentistiska känslor som ledde till flera konflikter med dess grannar och allianser med Tyskland i båda världskrigen.
1946 kom Bulgarien under det Sovjetledda östblocket och blev en socialistisk stat. Det regerande kommunistpartiet gav upp sitt monopol på makten efter revolutionerna 1989 och tillät flerpartival. Bulgarien övergick sedan till en demokrati och en marknadsbaserad ekonomi. Sedan antagandet av en demokratisk konstitution 1991 har Bulgarien varit en enhetlig parlamentarisk republik som består av 28 provinser, med en hög grad av politisk, administrativ och ekonomisk centralisering.
Bulgarien är ett utvecklingsland, med en ekonomi med övre medelinkomster, på plats 56 i ”Human Development Index”. Dess marknadsekonomi är en del av den europeiska inre marknaden och är till stor del baserad på tjänster, följt av industri – särskilt maskinbyggnad och gruvdrift – och jordbruk.
Utbredd korruption är en stor socioekonomisk fråga; Bulgarien rankades som det mest korrupta landet i Europeiska unionen 2018. Landet står också inför en demografisk kris, med dess befolkning som minskar årligen sedan omkring 1990; den uppgår för närvarande till cirka sju miljoner, en minskning från en topp på nästan nio miljoner 1988.
Bulgarien är medlem av Europeiska unionen, Nato och Europarådet; det är också en av grundarna av OSSE och har tagit plats i FN:s säkerhetsråd tre gånger.