Cypern, officiellt Republiken Cypern, är ett ö-land i östra Medelhavet söder om Anatoliska halvön. Det är den tredje största och tredje mest befolkade ön i Medelhavet, och ligger söder om Turkiet, väster om Syrien, nordväst om Libanon, Israel och Gazaremsan (Palestina), norr om Egypten , och sydost om Grekland. Dess huvudstad och största stad är Nicosia.
Den tidigaste kända mänskliga aktiviteten på ön dateras till omkring 10:e årtusendet f.Kr. Arkeologiska lämningar från denna period inkluderar den välbevarade neolitiska byn Khirokitia, och Cypern är hem för några av de äldsta vattenbrunnarna i världen. Cypern bosattes av mykenska greker i två vågor under det andra årtusendet f.Kr.
Som en strategisk plats i östra Medelhavet ockuperades ön sedan av flera stormakter, inklusive assyriernas, egypternas och persernas imperier, från vilka ön greps 333 f.Kr. av Alexander den store. Efterföljande styre av det ptolemaiska Egypten, det klassiska och östromerska riket, arabiska kalifaten under en kort period, den franska Lusignan-dynastin och venetianerna följdes av över tre århundraden av ottomanskt styre mellan 1571 och 1878 (De jure’ fram till 1914).
*De jure: är en latinsk fras som betyder ”av rätt”, även ofta i betydelsen enligt lagen eller rättsenligt.
Cypern lades under Storbritanniens administration baserat på Cypernkonventionen 1878 och annekterades formellt av Storbritannien 1914. Öns framtid blev en fråga om oenighet mellan de två framstående etniska grupperna, grekcyprioterna, som utgjorde 77% av befolkningen 1960, och turkcyprioter, som utgjorde 18% av befolkningen.
Från 1800-talet och framåt drev den grekcypriotiska befolkningen enosis, union med Grekland, som blev en grekisk nationell politik på 1950-talet. Den turkcypriotiska befolkningen förespråkade till en början att det brittiska styret skulle fortsätta, krävde sedan annekteringen av ön till Turkiet och etablerade på 1950-talet, tillsammans med Turkiet, en politik med ”Taksim”, delning av Cypern och skapandet av en turkisk politik i Turkiet.
Efter nationalistiskt våld på 1950-talet beviljades Cypern självständighet 1960. Krisen 1963–64 ledde till ytterligare interkommunalt våld mellan de två samhällena, förflyttade mer än 25 000 turkcyprioter till enklaver och ledde till slutet för turkcypriotisk representation i republiken. Den 15 juli 1974 arrangerades en statskupp av grekcypriotiska nationalister och delar av den grekiska militärjuntan i ett försök till ”enosis”.
Denna handling påskyndade den turkiska invasionen av Cypern den 20 juli, som ledde till erövringen av det nuvarande norra Cyperns territorium och fördrivningen av över 150 000 grekcyprioter och 50 000 turkcyprioter. En separat turkcypriotisk stat i norr upprättades genom ensidig förklaring 1983; flytten fördömdes allmänt av det internationella samfundet, där Turkiet ensamt erkände den nya staten. Dessa händelser och den resulterande politiska situationen är frågor om en fortsatt tvist.
Republiken Cypern har ”De jure” suveränitet över hela ön, inklusive dess territorialvatten och exklusiva ekonomiska zon, med undantag för de suveräna basområdena Akrotiri och Dhekelia, som förblir under Storbritanniens kontroll enligt London- och Zürich-avtalen. Republiken Cypern är dock de facto uppdelad i två huvuddelar: området under republikens effektiva kontroll, beläget i söder och väster och omfattar cirka 59% av öns yta, och den norra delen, administreras av den självutnämnda turkiska republiken norra Cypern, som täcker cirka 36% av öns yta. Ytterligare nästan 4% av öns yta täcks av FN:s buffertzon. Det internationella samfundet anser att den norra delen av ön är republiken Cyperns territorium ockuperat av turkiska styrkor. Ockupationen betraktas som olaglig enligt internationell rätt och motsvarar olaglig ockupation av EU:s territorium sedan Cypern blev medlem i Europeiska unionen.
Cypern är ett stort turistmål i Medelhavet. Med en avancerad höginkomstekonomi och ett mycket högt ”Human Development Index”, har Republiken Cypern varit medlem i Commonwealth sedan 1961 och var en av grundarna av den alliansfria rörelsen fram till det gick med i Europeiska unionen den 1 maj 2004.
Den 1 januari 2008 gick Republiken Cypern med i Euroområdet.