Ungern är ett land i Centraleuropa. Landet sträcker sig över 93 030 kvadratkilometer av Karpaterna och gränsar till Slovakien i norr, Ukraina i nordost, Rumänien i öster och sydost, Serbien i söder, Kroatien och Slovenien i sydväst och Österrike i sydväst.
Ungern har en befolkning på nästan 10 miljoner, mestadels etniska ungrare och en betydande romsk minoritet. Ungerska, det officiella språket, är världens mest talade uraliska språk och bland de få icke-indoeuropeiska språk som talas i Europa. Budapest är landets huvudstad och största stad; andra större stadsområden inkluderar Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs och Győr.
Det nuvarande Ungerns territorium har i århundraden varit ett vägskäl för olika folk, inklusive kelter, romare, germanska stammar, hunner, västslaver och avarer. Grunden för den ungerska staten etablerades i slutet av 800-talet e.Kr. med erövringen av Karpaterna av den ungerska storprinsen Árpád. Hans barnbarnsbarn Stefan I besteg tronen år 1000 och omvandlade hans rike till ett kristet kungarike.
På 1100-talet blev Ungern en regional makt som nådde sin kulturella och politiska höjd på 1400-talet. Efter slaget vid Mohács 1526 ockuperades det delvis av det osmanska riket (1541–1699). Ungern kom under Habsburgs styre i början av 1700-talet, och gick senare med det österrikiska imperiet för att bilda Österrike-Ungern, en stormakt in i början av 1900-talet.
Österrike-Ungern kollapsade efter första världskriget, och det efterföljande Trianonfördraget fastställde Ungerns nuvarande gränser, vilket resulterade i förlusten av 71% av dess territorium, 58% av befolkningen och 32% av etniska ungrare. Efter den tumultartade mellankrigstiden anslöt sig Ungern till axelmakterna i andra världskriget och led betydande skador och dödsoffer.
Efterkrigstidens Ungern blev en satellitstat i Sovjetunionen, vilket ledde till upprättandet av den ungerska folkrepubliken. Efter den misslyckade revolutionen 1956 blev Ungern en jämförelsevis friare, men fortfarande repressiv, medlem av östblocket. Borttagandet av Ungerns gränsstängsel mot Österrike påskyndade kollapsen av östblocket, och därefter Sovjetunionen. Den 23 oktober 1989 blev Ungern en demokratisk parlamentarisk republik. Ungern gick med i Europeiska unionen 2004 och har varit en del av Schengenområdet sedan 2007.
Ungern är en mellanmakt i internationella angelägenheter, främst på grund av sitt kulturella och ekonomiska inflytande. Det anses vara ett utvecklat land med en höginkomstekonomi och rankas på 40:e plats i ”Human Development Index”, med medborgare som åtnjuter universell hälsovård och gratis gymnasieutbildning.
Ungern har en lång historia av betydande bidrag till konst, musik, litteratur, sport, vetenskap och teknik. Det är det trettonde mest populära turistmålet i Europa och drog 15,8 miljoner internationella turister 2017. Det är medlem i många internationella organisationer, inklusive Förenta nationerna, NATO, WTO, Världsbanken, IIB, AIIB, Europarådet och Visegrád-gruppen.