Polen, officiellt Republiken Polen, är ett land beläget i Centraleuropa. Det är uppdelat i 16 administrativa provinser, som täcker en yta på 312 696 km2, och har ett i stort sett tempererat säsongsklimat.
Polen har en befolkning på över 38 miljoner människor och är den femte mest befolkade medlemsstaten i Europeiska unionen. Warszawa är landets huvudstad och största metropol. Andra större städer inkluderar Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk och Szczecin.
Polens territorium sträcker sig från Östersjön i norr till Sudeterna och Karpaterna i söder. Landet gränsar till Litauen och Ryssland (Kaliningrad oblast) i nordost, Vitryssland och Ukraina i öster, Slovakien och Tjeckien i söder och Tyskland i väster.
Historien om mänsklig aktivitet på polsk mark sträcker sig över tusentals år. Under hela den sena antiken blev det mycket varierande, med olika kulturer och stammar som bosatte sig på den stora centraleuropeiska slätten. Det var dock västpolanerna (namnet på en västslavisk stam) som dominerade regionen och gav Polen dess namn.
Inrättandet av en polsk stat kan spåras till 966, när den hedniske härskaren över ett rike med samma utsträckning med det nuvarande Polens territorium omfamnade kristendomen och konverterade till katolicismen.
Konungariket Polen grundades 1025 och befäste 1569 sin långvariga politiska förbindelse med Litauen genom att underteckna Lublinunionen. Denna union bildade det polsk-litauiska samväldet, ett av de största (över en miljon kvadratkilometer eller 400 000 kvadratkilometer i yta) och folkrikaste nationerna i Europa på 1500- och 1600-talet, med ett unikt liberalt politiskt system som antog Europas första moderna konstitution, konstitutionen av den 3 maj 1791.
I slutet av den välmående polska guldåldern delades landet upp av grannstater i slutet av 1700-talet och återvann självständighet 1918 med Versaillesfördraget. Efter en rad territoriella konflikter återställde det nya multietniska Polen sin position som en nyckelspelare i europeisk politik.
I september 1939 började andra världskriget med Tysklands invasion av Polen, följt av att sovjeterna invaderade Polen i enlighet med Molotov-Ribbentrop-pakten. Ungefär sex miljoner polska medborgare, inklusive tre miljoner av landets judar, omkom under krigets gång. Som medlem av östblocket proklamerade den polska folkrepubliken omedelbart att de var en av de främsta undertecknarna av Warszawapakten mitt i globala spänningar under kalla kriget.
I kölvattnet av 1989 års händelser, särskilt genom framväxten och bidragen från Solidaritetsrörelsen, upplöstes den kommunistiska regeringen och Polen återupprättade sig själv som en demokratisk republik.
Polen är en utvecklad marknad och en mellanmakt; den har den sjätte största ekonomin i Europeiska unionen efter nominell BNP och den femte största av BNP (PPP). Det ger mycket hög levnadsstandard, säkerhet och ekonomisk frihet, såväl som gratis universitetsutbildning och ett universellt hälsovårdssystem. Landet har 17 UNESCO världsarv, varav 15 är kulturella.
Polen är ett medlemsland i FN, Världshandelsorganisationen, Nato och Europeiska unionen (inklusive Schengenområdet).